Sunday, July 3, 2011

Špageti s umakom od rajčica

70 dag rajčica
40 dag špageta
1 režanj češnjaka
1 glavica luka
0,5 dl ulja
peršin
sol, papar

Sasvim zrele, crvene rajčice prelijte kipućom vodom. Nakon nekoliko minuta, ogulite ih i narežite na komadiće. Luk, češnjak i peršinovo lišće sitno nasjeckajte. U prikladnoj posudi zagrijte ulje. Na umjerenoj vatri popržite luk, češnjak i peršin. Možete potom umiješati i jednu naribanu mrkvu. Cim luk počne mijenjati boju, uspite narezane rajčice. Posolite i umiješajte malo šećera. Pirjajte na srednjoj vatri oko pola sata, dok se umak dovoljno ne zgusne. U međuvremenu, dok se priprema umak, u dubljem loncu zagrijte četiri litre vode. Dodajte malo soli i nekoliko žlica ulja. Kad voda provrije, stavite kuhati špagete (ili neku drugu vrstu tjestenine). Pazite da se ne prekuhaju. Kuhane špagete izvadite i ocijedite. Zatim špagete prelijte pripremljenim umakom od rajčica. Izmiješajte i poslužite. Gotove špagete možete začiniti ribanim sirom. Okus umaka za prelivanje špageta možete tokom pripreme dopuniti bosiljkom, origanom, muškatovim oraščićem, klinčićima, ružmarinom, kaduljom ili nekim drugim začinom koji odgovara vašem ukusu. U svakom slučaju, tih začina dodajte u vrlo, vrlo malim količinama.

No comments:

Post a Comment