Thursday, June 23, 2011

Špageti sa sirom

40 dag špageta
12 dag ribanog sira
7 dag maslaca

U dubljem loncu zagrijte četiri litre vode. Stavite i nekoliko žličica soli te nekoliko žlica ulja. Kad voda provrije, stavite kuhati špagete ili neku drugu tjesteninu. Pazite da se ne prokuhaju. Kuhanu tjesteninu izvadite i ocijedite. Maslac narežite na komadiće. Po dnu prikladne posude posložite komadiće maslaca i uspite netom ocijeđene špagete. Dodajte i pola pripremljenog ribanog sira i dobro izmiješajte. Ukoliko vam se čini da su špageti suviše suhi, dolijte malo vode u kojoj su se kuhali. Pospite preostalim sirom i poslužite. Špagete možete, umjesto na opisani način, začiniti posebno pripremljenim umakom od sira. Za ovaj umak također se potrebni ribani sir (10 dag) i maslac (2-3 dag), pored kojih pripremite i 2 dl slatkog vrhnja te muškatov oraščić. Najprije u prikladnoj posudi na umjerenoj vatriv rastopite maslac. Zatim ulijte svježe slatko vrhnje. Čim vrhnje provrije, vatru smanjite. Potom postepeno sipajte ribani sir, stalno pritom miješajući. Kad umiješate sav ribani sir, još malo nastavite miješati na umjerenoj vatri, kako bi se sir dobro rastopio. Potom umak skinite s vatre. Naribajte malo muškatovog oraščića, promiješajte i poslužite.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment